Congrés internacional “Regadío, sociedad, territorio. Homenaje a Thomas F. Glick”

01/10/2014

Entre el 25 i el 27 de setembre s'ha desenvolupat en la Ciutat Politècnica de la Innovació de la UPV.

Els regadius tradicionals constitueixen una de les més valuoses interaccions entre natura i cultura desenvolupades per la humanitat i han estat històricament una peça clau en l'evolució de nombrosos pobles i ciutats tant en medis àrids com semiàrids. Avui són encara espais que presenten una alta capacitat productiva, acompanyada de destacats valors socials i culturals. Es tracta a més, d'ecosistemes que resulten un clar exemple d'una perllongada gestió sostenible, en termes socials i ambientals.

En les diferents sessions d'aquesta reunió científica s'ha raonat al voltant de  la seua evolució històrica, tot considerant llurs aspectes tecnològics, agronòmics, socials i institucionals. Així mateix, hom ha debatut l’anàlisi dels valors, presents i potencials, com paisatges culturals, a més de discutir el repte que suposen els processos d’urbanització i modernització, i les estratègies encaminades a enfortir llur viabilitat socioeconòmica i assegurar-ne la preservació. La cita  ha servit també per retre homenatge al professor Thomas F. Glick, els treballs del qual han estat una contribució essencial a l’estudi històric dels regadius, així com un estímul permanent per al reconeixement i protecció d’aquest patrimoni socioambiental.

Al Congrés, organitzat per la Fundació Assut, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València han participat nombrosos experts de diverses disciplines arribats d'arreu del món i ha comptat amb el suport d'institucions com el Tribunal de les Aigües de la Vega de València, la Séquia Reial del Xúquer, la Reial Séquia de Montcada, el Centre Valencià d'Estudis del Reg, el laboratori LIRCES de la Université Nice Sophia Antipolis, l’organització Justicia Hídrica així com d'altres institucions i empreses.

Més informació:

Fundació Assut

Col·laboradors | Avís legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial Séquia de Montcada
© 2013 Fundació Assut